Интервју за Fingle [извадок]


[целосното интервју во Твој Клуб] [или пдф линк]

Имав можност да направам интервју со дечките од Game Oven, токму пред нивното објавување на Fingle.

Искрени честитки за лансирањето и многу успех, и нека бидат светол пример и за многу други!

1. Здраво Бојан! Добриот глас на далеку се слуша, па и ние слушнавме за Fingle. Можеш ли да ни дадеш кратка историја како настана Fingle?

Бојан Ендровски: Историјата на Fingle почнува во Април, кога со Адриан дискутиравме околу игра за двајца во која интеракцијата и забавата би се случувале надвор од екранот, а она што е на екранот би било само катализатор за тоа.
Некаде на крајот на летото целата визија за Fingle почна да се оформува. Тргнавме од груб прототип и полека го трансформиравме во едно комплетен искуство во следните месеци.
Едноствниот допир на прсти меѓу две личности е интимен момент иако ретко се гледа во тоа светло. Fingle е игра која го зема тоа како инспирација и остава на играчите да изградат искуство оттаму. Првиот дел од играта е интимен, а потоа полека бара се повеќе соработка и доверба за да завршат се’ потешки нивоа.
Резултатот e интимна игра. Можеби понекогаш сугестивна, но никогаш безобразна. Ова го оставаме на вашата имагиниција. Со визуелниот стил и музиката бевме сосема доследни и ја зајакнавме оваа формула.

2. Што првично те привлече во светот на развојот на игри?

Бојан Ендровски: Компјутерска графика ме интересираше од моментот кога го добив првиот компјутер.
Десетина години подоцна кога имав доволно теоретско знаење како сето тоа функционира од внатре, почнав да го помесувам фокусот кон интерактивна графика и игри. Игрите ти даваат ретка можност да креираш цели светови кои секој играч би ги видел и доживеал на свој начин. За мене ова беше повеќе од доволно.

Портфолио со неколку демо игри ми помогна да најдам работа во индустријата. Се одлучив за ZootFly во Љубљана, Словенија како прв голем чекор. Оттогаш без двоумење верувам дека го направив вистинскиот избор.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s