Податоците на кои им веруваме


Повод: Избори 2014

Од каде потекнуваат податоците на кои им веруваме?

Накратко, поради минималната реакција на твитер, тука во малку поаналитичен формат околу податоците на кои им веруваме без да ги преиспитаме. Следи поопсежно објаснување на неколку слики од мобилна апликација и веб апликација и прашањата кои произлегуваат од нив.

Официјалната мобилна апликација за iOS е надградена на 26 април и јас ја симнав во недела вечер, а веб страницата на ДИК е референтна точка за изборните резултати. Сосем несакајќи ја слушав прес конференцијата на полноќ на ДИК, каде на прашањето “Можете ли да ни дадете симулацијата на мандати?” беше даден одговор дека преку ноќ се чека да пристигнат записниците и оваа симулација ќе се издаде утрото.

Тоа беше чудно со оглед на тоа што имаше голем процент на обработени гласови и резултатите во сумарна форма беа веќе објавени. Прва мисла: хаха, ова личи на приказната за украдени избори од серијата Scandal:

 

Ова ме натера да ја симнам апликацијата чисто да видам да не случајно заборавиле да ја отстранат симулацијата таму, но наместо то, податоците од двете места покажуваа различни резултати.

Околу 00:50, процент на обработеност е поголем на веб апликација и при поголема обработеност, вкупниот број на гласачки ливчиња е помал на веб, вкупниот број на неважечки ливчиња е помал на веб.

Image

 

Image

Околу 01:20, мобилната апликација е со непроменети податоци на обработеност од 90.38%, додека на веб бројките се движат нагоре од обработени 3347 избирачки места на 95.30% обработеност, но бројот на важечки и неважечки ливчиња е сеуште помал од бројките во мобилната апликација.

ImageImage

Околу 01:55, мобилната апликација е со обработени  3437 места / 97.81%, додека веб верзијата е води понапред со 3442 / 98.01%, но бројките за важечки и неважечки ливчиња сеуште е драматично помалку на веб.

ImageImage

За бонус поени и следните забелешки: бројот на избирачи запишани во Избирачкиот список е различен, и вкупниот број на избирачки места е различен.

Појдовната точка беше необјавената симулација (која патем била објавена за многу кратко време, и беше фатена благодарение на Skopski_Peder), а од нејзе произлегуваат следниве прашања:

– Како е регулиран внесот во електронскиот систем од запечатениот записник, врз која основа ги имаме дигиталните информации во ДИК? Никаде во изборниот законик јас не можев да најдам таква одредба.

– Зашто дигиталните информации на полноќ се валидни за сумарни резултати, но не и за симулации на мандати и зашто би била инцијалната симулација повлечена?

– Дали референтна точка за точност се дигиталните информации, записниците на хартија, и која презентација на дигиталните информации, веб или мобилна?

– Како е можно истите податоци во две официјално објавени апликации да прикажуваат различни влезни податоци (вкупен број избирачи во Избирачки список и вкупен број изборни места) како и драматично различни податоци за важечки и неважечки ливчиња? И како да се смета за релевантен резултатот базиран на ваква двосмисленост, особено во услови кога биле достапни единствено дигитални податоци?

–  Зашто нема ниедна независна анализа, друг пресек на податоците внесени од сите избирачки места (опозиција, независни набљудувачи), од останатите копии кои се прават на записниците? Гледаме само еден пресек кој е крајно неконзистентен, a освен сликите погоре, има и други верзии на неконзистентности.

И уште еднаш, од каде потекнуваат податоците на кои им веруваме и зашто не ги доведуваме во прашање почесто, кога се ова е на очиглед?

 

Advertisements

3 thoughts on “Податоците на кои им веруваме

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s