#100linkdays


Од денес, почнувам #100linkdays на Twitter. Уште од Блогираме награди, па до сега, слушам и чувствувам: Twitter сме го направиле оговаранција, од дома многу сме јаки, ништо сами не може да смениме и слични жалопојки.

Не прифаќам, и почнувам од себе. Секој ден линк, што е за мене прочитан, избран, важен за споделување, инспирација. Кога сите би почнале од себе да промениме она за кое што се жалиме, би биле несопирлива сила.

Секоја сличност со општествената ситуација е намерна.

Here we go 🙂

Advertisements

Консултант за бесна дневница


Во неколку последни читања на книги за претприемништво последните неколку години како BooHoo, Founders At Work, Rework и од неодамна Ahead of the Curve: Two Years at Harvard Business School се провејува една практика присутна на Запад која е сосема непостоечка во нашата мала фина балканска индустрија.

– Претприемачите додека да стигнат до ramen proftable, често се занимаваат со консултанство за да одржат ликвидност

– Студентите после дипломски или постдипломски студии најмногу понуди имаат да влезат на entry-position работа како консултанти за фирми кои се бават со оптимизација на бизнис процеси, реструктурирања и сл. Можеби е и логично како прва работа да се применуваат и согледуваат ефектите на учебникарските теоретски модели, а потоа тек да се навлезе во специјализирана работа во некоја индустрија.

Од друга страна, она што е мој впечаток за консултанство во Македонија во ИТ е дека се користи најчесто во имплементација на големи  (милионски) инвестициони проекти, најчесто консултантите се од странство, со тесно специјализирана експертиза и се скапи, а потекнуваат од ветеранска генерација на инженери кои поминале низ сито и решето во дадената проблематика.

Можеби одговорот е во големината и потребите на пазарот, не знам.

Свежа крв vs. ветеранство и учебник vs. искуство. Интересно.